La Boccia et mou: Boccia per a gent gran

La Boccia et mou: Boccia per a gent gran

L’activitat creada per la FECPC arriba a més de 400 persones l’any 2022

L’any 2020 la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, FECPC, va iniciar el projecte de boccia per a la gent major de 65 anys. L’objectiu principal del projecte és afavorir la pràctica d’activitat física adreçant-la a les persones majors de 65 anys, per tal de fomentar la pràctica d’envelliment actiu i la vida saludable.

Acords de col·laboració amb entitats de gent gran

Durant l’any 2022 la FECPC ha establert diferents col·laboracions amb entitats de gent gran d’arreu de Catalunya:

  • 180 contactes realitzats a tot el territori. 
  • Més de 400 persones ateses.
  • Prop de 20 tècnics i tècniques formats. 
  • Prop de 40 centres i grups atesos.
La Boccia et mou de FECPC
Tastets de Boccia amb grups d’arreu de Catalunya

Amb l’objectiu de difondre la boccia com a eina de millora de la salut i la qualitat de vida entre els i les majors de 65 anys, la FECPC, ha realitzat més de 50 tastets de boccia a diferents grups de gent gran a Catalunya a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona.

Satisfacció dels participants

En aquests tastets, la majoria dels participants, en valorar l’activitat han contestat que els ha agradat, que creuen que millora la seva salut i que els agradaria repetir-la.

“A mi personalment em va agradar perquè és una activitat que pot fer tothom, també les persones grans que tenen limitacions cognitives”. Raquel Sanz, coordinadora de l’empresa Attende Care va estar present en un dels tastets que es es van fer en aquest darrer any a Roquetes (Sant Pere de Ribes), a la província de Barcelona.

“La boccia ha agradat tant a homes com a dones, hi ha d’altres activitats que gairebé només hi ha dones”, comenta la Raquel Sanz. La semblança que la boccia té amb la petanca és un factor que ajuda a que agradi a homes i a dones entre el col·lectiu de gent gran. A més, al ser una dinàmica que es practica en interiors, es pot realitzar durant tot l’any.

Video promocional a Youtube
El futur de La Boccia et mou

El projecte de “La boccia et mou” va sorgir de la inquietud d’una entitat petita, la FECPC, que va voler contribuir a la millora de la qualitat de les persones majors de 65 anys, a través de l’esport de referència de l’entitat, la boccia.

L’any 2022 ha estat l’any en què el programa ha començat a prendre forma i s’ha pogut extendre per diferents espais d’arreu de Catalunya a través de l’organització de tastets en diferents grups del territori. Alhora, però, ha estat l’any en què s’ha pogut reprendre tot i hem hagut de continuar adaptant-nos al ritme que permetia en cada moment la realitat de la nostra entitat. Ha estat un any ple de grans projectes que han posat a prova la nostra capacitat d’adaptació.

Una de les accions més destacables ha estat l’augment de tastets que s’han dut a terme, establint nous ponts de col·laboració amb entitats noves que se sumen al projecte: Ajuntament de Mataró, Sant Pere de Ribes, Associació Catalana de Gent Gran d’Olot, un total de 7 llars de gent gran a Tarragona; així com, diferents espais a la ciutat de Barcelona. Amb tot, l’objectiu plantejat per l’any 2022 d’obrir nous grups d’activitat per tal d’aconseguir anar ampliant la participació de la societat a la proposta federativa, s’ha acomplert. Així com, promocionar altres projectes federatius en col·laboració amb les entitats del barri.

A més a més, hem aprofitat el moment per valorar qualitativament la proposta, a través de la consulta sobre l’activitat a les participants i tècniques, obtenint uns resultats molts positius envers l’activitat. Tota la informació recollida ens servirà per donar-li forma a una fase més desenvolupada al projecte, relacionada, més aviat, amb l’organització de trobades, competicions, etc. que podrem dur a terme en el futur.

El projecte de La Boccia et mou creix any rere any gràcies a la col·laboració dels patrocinadors del programa i en especial de La Fundació “La Caixa”.

Des de la FECPC estem satisfets de la projecció i l’interès que hi ha per La Boccia et mou i de poder seguir fomentant un envelliment actiu entre la gent gran arreu de Catalunya.